15 de juny 2010

pregó de Sant Jordi

Publico el pregó que va llegir la Carlota Squella per Sant Jordi a la Plaça de la Catedral, perquè parla sobre la importància de llegir, i crec que és adequat per aquest blog, a veure què us sembla!

Per què llegir?

Si busquem el verb LLEGIR al diccionari, ens trobem amb molts significats, però el que més ens crida l’atenció és el que diu: “LLEGIR; Aprendre coses mitjançant la lectura”.

I és que amb un llibre a la mà podem viatjar a altres móns i descobrir amb quins jocs es diverteixen els al·lots a Irlanda, o quins menjars els hi agraden als japonesos, o bé quina música tenen a l’ipod els novaiorquesos, i un milió de coses més. A més a més, llegir també ens ajuda a ser més bons estudiants, ja que aprenem vocabulari nou, i no cometem tantes faltes d’ortografia perquè ens fixem més en les paraules, a més adquirim cultura, i aprenem a escriure bé. D’altra banda, la lectura ens permet ser detectius d’un món nou per descobrir, de línia en línia els nostres ulls aconsegueixen traçar una nova història que mai abans havíem pensat, i això fa que nosaltres també imaginem aventures fantàstiques, amors impossibles, amistats inseparables, racons desconeguts... tot per mitjà de la nostra imaginació, i és que la lectura és un espai per a somiar. Dins una biblioteca tens tot un món per descobrir, però tu pots escollir, ningú t’hi obliga, pots optar per obrir un llibre, o bé deixar-lo tancat, i aquesta és una decisió que només prenem nosaltres individualment, per tant la lectura és un acte de llibertat personal, i això ens agrada. Cadascú troba en la lectura una font de plaer diferent; hi ha gent amb molta curiositat que tot el dia llegeix biografies, i romàntics que només llegeixen novel·la rosa, o aquells apassionats del passat que es passen el dia devorant novel·les històriques, o els que per altra banda tot el dia llegeixen les vinyetes dels seus còmics preferits, o aquells que es llegeixen i es rellegeixen llibres de viatges, o bé els que prefereixen llegir-se els best sellers del moment. En definitiva, la lectura és un bon exercici, que es recomana a tothom qui té curiositat per descobrir nous móns, nous personatges, nous paisatges... i mil coses més. Animeu-vos a llegir un bon llibre, i endinsar-vos en una nova aventura, nosaltres només podem desitjar-vos un bon viatge.


2 comentaris:

  1. El tros que a mi m'agrada més és el darrer tros, encara que sigui un poc cansat amb tantes persones i tipus de llibres.

    ResponElimina
  2. Doncs és curiós que t'agradi el tros més cansat... és que hi ha tantes persones... i tants llibres....

    Laia

    ResponElimina